Версія для друку

ФОСФОГЛІВ®

Інструкція по застосуванню

Виробник, країна: ВАТ "Фармстандарт-УфаВІТА", м. Уфа, Російська Федерація

Міжнародна непатентована назва:

АТ код: A05BA50**

Форма випуску: Ліофілізат для приготування розчину для внутрішьовенного введення по 2,5 г у флаконах № 5

Діючі речовини: 1 флакон містить фосфоліпіди (ліпоїда С 100) 500 мг, тринатрієву сіль гліциризинової кислоти (натрію гліциризинат) 200 мг

Допоміжні речовини: мальтоза

Фармакотерапевтична група: Гепатопротекторні засоби

Показання: Вірусний гепатит (гострий та хронічний), стеатогепатоз, стеатогепатит, інші токсичні ураження печінки, цироз печінки, інтоксикації, псоріаз.

Умови відпуску: за рецептом

Терміни зберігання: 2 роки

Номер реєстраційного посвідчення: UA/10259/01/01

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

 

 

ФОСФОГЛІВ®

(PHOSPHOGLIV®)

Склад:

діюча речовина: 1 флакон містить фосфоліпіди (ліпоїда С 100) 500 мг, тринатрієву сіль гліциризинової кислоти (натрію гліциризинат) 200 мг;

допоміжна речовина: мальтоза.

 

Лікарська форма.

Ліофілізат для приготування розчину для внутрішньовенного введення.

 

Фармакотерапевтична група. Препарати, що застосовуються при захворюваннях печінки, ліпотропні речовини. Різні препарати.

Код АТС А05B A50**.

 

Клінічні характеристики.

Показання.

Вірусний гепатит (гострий та хронічний), стеатогепатоз, стеатогепатит, інші токсичні ураження печінки, цироз печінки, інтоксикації, псоріаз.

 

Протипоказання.

Підвищена чутливість до компонентів препарату, період вагітності та годування груддю, дитячий вік до 12 років.

 

Спосіб застосування та дози.

Застосовують дітям віком від 12 років і дорослим внутрішньовенно, попередньо розчинивши порошок у 10 мл води для ін’єкцій. Внутрішньовенне введення здійснюють повільно. Вводять по 10 мл 2 рази на добу вранці та ввечері протягом 10 днів з подальшим переходом на пероральний прийом препарату у вигляді капсул. Курс лікування може бути збільшений лікарем.

 

Побічні реакції.

Можлива поява шкірного висипу (при підвищеній чутливості), який зникає після відміни препарату.

При не дотриманні техніки внутрішньовенного введення та потраплянні розчину в підшкірну жирову клітковину в місці введення можливі почервоніння, припухлість та біль.

 

Передозування.

Не відмічено.

Гліциризинова кислота, яка входить до складу препарату, у великих дозах може викликати псевдокортикостероїдний ефект, який полягає у підвищенні рівня глюкокортикоїдів і мінералокортикоїдів у крові. Це призводить до затримки натрію і зменшення калію в організмі і, як наслідок, до підвищення артеріального тиску, затримки води в організмі.

При появі цих симптомів, залежно від вираженості, необхідно зменшити дозу препарату та/або призначити спіронолактон по 50-100 мг на добу.

 

Застосування у період вагітності або годування груддю. Не застосовують.

 

Діти. Застосовують дітям віком від 12 років.

 

Особливості застосування.

Препарат призначений тільки для внутрішньовенного введення.

Приготований розчин слід повільно вводити у вену. Як розчинник використовувати тільки воду для ін’єкцій.

 

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами. Не впливає.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

Вміст флакона не можна змішувати з іншими розчинами. Для розчинення використовувати тільки воду для ін’єкцій. Забороняється використовувати для розчинення препарату фізіологічний розчин натрію хлориду або розчин глюкози.

Гліциризинова кислота, яка входить до складу препарату, є синергістом кортикостероїдних гормонів; вона посилює і продовжує їх дію.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Комбінований засіб. Чинить мембраностабілізуючу, гепатопротекторну та противірусну дію.

Фосфатидилхолін (основний компонент фосфоліпідів) є основним структурним елементом клітинних та внутрішньоклітинних мембран, здатний відновлювати їх структуру та функції при ураженні, проявляючи цитопротекторну дію. Нормалізує білковий та ліпідний обмін, попереджує втрату гепатоцидами ферментів та інших активних речовин, відновлює функцію печінки, інгібує формування сполучної тканини, зменшуючи ризик фіброзу та цирозу печінки.

Гліциризинова кислота чинить протизапальну дію, пригнічує репродукцію вірусів у печінці та інших органах за рахунок стимуляції продукції інтерферонів, підвищення фагоцитозу, збільшення активності природних клітин-кілерів. Чинить гепатопротекторну дію завдяки антиоксидантній і мембраностабілізуючій активності. Гліциризинова кислота потенціює дію ендогенних глюкокортикостероїдів, виявляючи протизапальну та протиалергічну дію при неінфекційних ураженнях печінки.

При ураженнях шкіри за рахунок мембраностабілізуючої та протизапальної дії компонентів обмежує розповсюдження процесу і сприяє регресу захворювання.

Фармакокінетика.

Фосфоліпіди. У плазмі фосфотидилхолін (основний компонент фосфоліпідів) та інші фосфогліцерини зв’язуються з ліпопротеїдами та/або альбуміном. Фосфотидилхолін та інші фосфогліцерини зазнають дії фосфоліпази, створюючи вільні жирні кислоти, холін і гліцеринвмісні метаболіти, які знову використовуються для ресинтезу фосфотидилхоліну в печінці та інших органах. Таким чином, протягом декількох годин після введення фосфоліпіди в основному через продукти метаболізму інтегруються з фосфоліпідами організму. Їх подальша екскреція відповідає екскреції ендогенних фосфоліпідів і їх метаболітів.

Гліциризинова кислота. Час, протягом якого у плазмі підтримується висока концентрація, становить 8-12 годин. Виводиться з жовчю.


Фармацевтичні характеристики.

Основні фізико-хімічні властивості: ліофілізована маса від білого до світло-жовтого кольору.

 

Несумісність.

Препарат не можна змішувати з іншими лікарськими засобами. Для розчинення використовувати тільки воду для ін’єкцій. Забороняється використовувати для розчинення препарату фізіологічний розчин натрію хлориду або розчин глюкози.

 

Термін придатності. 2 роки.

 

Умови зберігання.

Зберігати в захищеному від світла та недоступному для дітей місці при температурі не вище 20 °С.

 

Упаковка. Скляні флакони по 2,5 г. По 5 флаконів у картонній пачці.

 

Категорія відпуску. За рецептом.

 

Виробник.

ВАТ „Фармстандарт-УфаВІТА”.

 

Місцезнаходження.

450077, Російська Федерація, м.

Додаткова інформація

  • Title: - інструкція, показання, протипоказання, виробник, лікарська форма, побічні дії, передозування, склад лікарського препарату